Over ons

De Eenhoorn is onderdeel van Stichting Binnenstadscentrum. In 1924 werd De Eenhoorn opgericht met als doel kansarme jongeren op het goede spoor te houden. Toen nog onder de naam Stichting Fideliswerk. Het eerste bestuur bestond uit de hoofdredacteur van het Noord-Hollandsdagblad, de voorzitter van de volksbond, een horlogemaker, bierbottelaar, groenteman, huisschilder, kleermaker, sigarenmaker en een metaalarbeider.

In de eerste plaats was het een school speciaal voor jongens waar ze les kregen in taal, rekenen, lezen, schrijven en handenarbeid. Later kwamen ze vooral bekent te staan om de eigen jazzband en toneelvereniging. Ook werden er fancy fairs gehouden. De voorloper van ‘De Eenhoorn op z’n kop’. De bestuurder zei toen al: ‘Geheel het huis is van onder tot boven in de war. Alles is van zijn plaats’.

Aan het feit dat De Eenhoorn zich alleen op jongens richtte kwam een eind toen Stichting Fideliswerk in 1964 samenging met de St. Franciscus meisjesschool en vanaf toen was de naam De Eenhoorn geboren.

Hieronder de hoogtepunten van bijna honderd jaar De Eenhoorn:
1924 – De oprichting
1964 – Samengaan met meisjesschool St. Franciscus
1979 – De Eenhoorn wordt een buurtclubhuis en ontmoetingscentrum
1986 – Stichting Binnenstadscentrum wordt opgericht
1990 – De Eenhoorn gaat milieuvriendelijk werken
2014 – De Eenhoorn bestaat 90 jaar

Ondanks dat De Eenhoorn qua karakter misschien veranderd is in de loop van de tijd. Het sociale karakter van dit Wijkcentrum staat nog steeds voorop. We hopen u graag terug te zien.

Winkelwagen
Scroll naar boven